Zeker als je, net als ik, niet veel gebruik maakt van het openbaar vervoer, kan het best spannend zijn om eens Amsterdam te bezoeken en je net als een local, per tram door de stad te laten vervoeren.

Je wilt dan natuurlijk niet overkomen als iemand die nog nooit in een tram heeft ingecheckt, terwijl je omringt wordt door doorgewinterde forensen. Je wilt zelfverzekerd de tram instappen, net als de mensen om je heen! Lees mijn blog en je kunt met gerust hart instappen.

De GVB – want zo heet het bedrijf dat de trams, stadsbussen en metro’s door onze hoofdstad rijden – heeft naast de week- en maandabonnementen, voor toeristen en dagjesmensen verschillende kaarten. Een uurkaartje voor als je alleen even naar een locatie in de stad gebracht wil worden. Een 24 uur, 48 uur, 72 uur, 92 uur of zelfs 168 uur kaart voor als je de tijd wilt nemen om Amsterdam beter te leren kennen. De kaartjes kun je kopen in de meeste van onze hotels, op het station en vaak ook bij de conducteur, die zijn plek heeft bij de achteringang van de tram.

De tijd gaat in op het moment van het eerste inchecken. Dit inchecken is heel eenvoudig; houd je kaartje tegen een kaartlezer aan en wacht tot je een piepje hoort. Bij het uitchecken ook weer de kaart tegen de kaartlezer houden en wachten op het piepje. Vergeet dit laatste niet, want anders kan je in de volgende tram niet inchecken!

Hoe weet je nu met welke tram je naar je bestemming kunt reizen? Dat kun je zien op de plattegrond van de lijnen die je hierboven ziet of bij de meeste van onze hotels kunt verkrijgen. Bij elke halte hangt deze kaart ook. Als extra hulp hangt er in elke tram, bus of metro een kaart van de desbetreffende lijn op diverse plekken. Mocht je helemaal niet zeker zijn of je op tijd zult uitstappen, vraag dan de conducteur of de halte omgeroepen wordt. Meestal wordt er ook een bandje afgespeeld waarop de haltes worden omgeroepen met daarbij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Ziezo, je bent in de juiste tram, je hebt je kaartje, je hebt ingecheckt. Nu gaat de tram rijden! Zorg dat je gaat zitten voordat de tram zich in beweging zet of houd je goed vast aan een van de palen of handgrepen. Bij een scherpe bocht kan het zomaar zijn dat je op schoot van een medereiziger belandt! Dan kom je wel heel dichtbij de Amsterdammers!

Verveel je je tijdens de korte reis of heb je wel zin in een feestje, dan doe je uiteraard mee met de GVBeestje game. Je kunt hier zien hoe je mee doet.


Het is tijd om uit te stappen! Denk eraan om op het knopje STOP te drukken bij deur, anders blijft de deur dicht en kun je nog een halte meerijden. Bij het uitstappen dus uitchecken door je kaart voor de kaartlezer te houden en wachten op het piepje.

De GVB kaartjes zijn helaas niet in de regiobussen of treinen te gebruiken.
Onze hotels zijn allen te bereiken met de tram of bus. Heb je hulp nodig bij het plannen van je reis, kun je altijd op OV9292 bekijken wat het beste is. Of vraag onze experts aan de receptie om assistentie.

We helpen je graag!

Fijne reis,

Angelina Motzo
Manager Reserveringen/Marketing/Sales